Lapin nähtävyydet listattuna 6 – 10

Lapissa nähtävyyksiä riittää, eikä listalle näy loppua!

Ylläksen laskettelukeskus

Suomen pisimmät laskettelurinteet löytyvät Ylläksen suositulta laskettelukeskukselta. Kahden kylän, Äkäslompolon ja Ylläsjärven alueille leviävä keskus on sekä lumilautailijoiden että hiihtäjien taivas. Maisemat eivät ehkä ole samat kuin dramaattisilla Alpeilla, mutta korkean luokan rinteet takaavat hauskaa tekemistä lumisissa maisemissa, jopa yllättävän monien mahdollisuuksien kanssa.

Alueelta löytyy myös paljon baareja, ravintoloita ja majoituspaikkoja sekä muuta aktiviteettia, kuten poro- ja koira-ajeluita, reittejä moottorikelkkailuun tai ratsastusta ja talvista avantouintia.

Arktikumin upea kulttuuritarjonta

Rovaniemeläisen Ounasjoen varrella sijaitsema Arktikum ei ole ainoastaan Rovaniemen pääosainen kulttuurikohde, mutta myös neljänneksi paras matkakohde Suomessa. Museossa on upea kokoelma suomalaisen Lapin historiaa ja luontoa koskevaa aineistoa, sekä Napapiirille varattu alue. Se tarjoaa tietoa paikallisten elämäntavoista, kansansaduista ja tavoista aina esihistoriallisilta ajoilta nykyaikaan asti. Toinen merkittävä nähtävyys on Arktikum tiedemuseo, josta löytyy myös Arktikum kahvila, kirjasto ja tuliaiskauppa.

Ultimaalinen saunakokemus

Usein Suomen tunnetuimmaksi keksinnöksi kuvattu sauna on ollut aina paikallisten käytössä peseytymisessä ja rentoutumisessa. Monien maiden muuttaessa käytäntöjään modernimpaan suuntaan, suomalaisten saunomisen juuret ovat liian syvällä muuttuakseen. Saunoja sanotaan olevan Suomessa enemmän kuin autoja ja niitä löytyy kaikkialta, paikallisista kodeista ja kesämökeistä, hotelleista ja julkisista paikoista. Ultimaalisen saunakokemuksen saamiseksi on kuitenkin kokeiltava Ylläksen saunagondolia, kahden tunnin kokemusta, jossa saunominen tapahtuu ilmassa leijuvassa gondolissa, upeiden maisemien yllä.

SIIDA-museo

Pelkästään kiehtovaan saamelaiseen kulttuuriin ja pohjoisen Lapin luontoon keskittyvä SIIDA-museo, on yksi Suomen hienoimmista museoista. Se sijaitsee Inarin järven rannalla, samannimisessä kylässä ja koostuu kahdesta osasta. Päähallista löytyy Lapin ekologiaa kausittain ja toinen osa on omistettu vain saamen kulttuurille ja historialle. Museossa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, ulkoilmanäyttelyitä ja väliaikaisia näytöksiä.

Lainion lumikylä

Lainio Snow villageLähes 200 kilometriä Napapiirin yläpuolella, upeissa maisemissa, sijaitsee Lainion lumikylä, joka tarjoaa matkaajalle todellisen lappalaisen elämyksen. Pelkästään lumesta ja jäästä rakennettu kylä sisältää upean jäähotellin, tyylikkään jääbaarin ja ravintolan, henkeäsalpaavia lumi- ja jääveistoksia, sekä lapsia varten kaikenlaisia vetoretkiä lumessa. Talven ihmemaa voi viedä hiukan pelimerkkejä, mutta se on koettava kerran elämässä. Vaikkei kokonaiseen kokemukseen olisikaan varaa, voi kylässä piipahtaa ihailemassa sen nähtävyyksiä. Jääbaarissa istuskellessa voi vaikka piipahtaa osoitteessa http://www.ace-ten.com/fi/ ja etsiä sopivaa kasinoa, jossa on tarjolla rahaa koko kokemuksen kattamiseen.