Lapin taikaa kesällä

Lappi on yleinen matkakohde talvisin, mutta sieltä löytyy runsaasti tekemistä kesälläkin. Täältä löytyy lista niistä syistä, joista vuosittain Lappiin löytää tiensä sadat ihmiset myös kesän valoisina kuukausina.

Hilla-aika huipussaan

Pohjois -Euroopan ulkopuolella lähes tuntematon hilla, on Lapissa tuttu marja, jota käytetään esimerkiksi korkealaatuisissa herkuissa, kuten tryffeleiden kanssa. Nämä pienet, väriltään oranssin-kultaiset pallurat, alkavat kypsyä heinäkuussa ja ovat parhaimmillaan vain kolmen viikon ajan. Hillojen kypsyminen on paikallisille sitä aikaa, kun arjen askareet laitetaan jäähylle ja armoton kerääminen alkaa. Keräily, myyminen ja tietenkin syöminen, joko hillona, tai vaikka tuoreena esimerkiksi leipäjuuston kanssa, on kesän ehdottomia suosikkitoimia.

Palaaminen luonnon ääreen

Hetta-Pallas reitti on kauneimpia ja helpoimpia pitkän matkan patikointireittejä, joka kattaa ison osan Pallas-Yllästunturi luonnonpuistoa. Reitti lähtee Hetalta ja vie noin 4 päivää, joiden aikana voi yöpyä erämajoissa, joista osasta löytyy saunakin. Jos luontoon haluaa tutustua yhdeltä paikalta käsin, voi vuokrata erämökin itselleen, vaikka järven rannalta ja tietenkin saunalla varustettuna.

Tutustu Lapin yöelämään

Rovaniemi on Lapin yöelämän keskus ja sen poronsarvien tapaan haarautuvat kadut ovat täynnä erilaisia ravintoloita ja muita yöelämän paikkoja. Monista ravintoloista löytää erilaisia versioita lappilaisesta ruuasta, joko perinteisellä tai modernilla vivahteella.

Vieraile pyhällä saarella

Inari on Lapissa sijaitseva pieni kylä, joka on yksi saamelaisten kulttuurin sydämistä. Täällä yhdistyy paikallisten parlamentti, museot ja kulttuurillinen keskus. Se sijaitsee myös Suomen suurimman järven rannalla ja lyhyen venematkan päässä on Ukkosaari, joka on saamelaisille pyhä saari. Matkailija voi kiivetä saaren huipulle ja tutkia sinne syntyneitä luolien muodostelmia.

Tutustu saamelaiseen kulttuuriin

Sami cultureLappi on saamelaisten maata, joten näitä kotoperäisiä arktisen kansan asukkeja nähdään usein kansallispuvuissa, vaikka lähimarketissa. Saamelaisten kulttuurista voi oppia lisää vaikka Rovaniemen Arktikum-museossa ja tieteellisessä keskuksessa. Näissä on kattavasti esiteltynä esimerkiksi vanhan ajan vaatetuksia, veneitä ja monia kulttuuriin liittyviä esineitä. Samalla opitaan saamen historiasta ja tavoista, joista useat ovat kulkeutuneet, hiukan muuttuneina ehkäkin, nykyaikaan asti. Lisäksi esittelyssä on arktisten luonnon villieläimiä ja kasvillisuutta.