Lappi on kulinaristin paratiisi

Lappilainen ruoka on saanut arvostusta jopa kansainvälisellä tasolla

Lappilainen ruoka on suomalaisten ylpeys, mikä ei olekaan ihme, sillä onhan se valmistettu puhtaista läheltä saaduista raaka-aineista kuten Lapin metsien tarjoamista herkullisista ja terveellisistä marjoista, kirkasvetisistä vesistöistä kalastetuista kalansaaliista sekä alueella kasvavan poron lihasta. Juuri lappilaista ruokaa tarjotaan Suomessa usein erityisen arvokkaissa tilaisuuksissa, kuten silloin kun maassamme vierailee muiden maiden valtionpäämiehiä. Lappilaisen keittiön herkut ovat alkaneet saada aikaisempaa enemmän myös kansainvälistä huomiota ja arvostusta, mikä on suomalaiselle ruualle loistava saavutus.

Lappilainen keittiö on saanut vaikutteita sekä idästä että lännestä

Keittiön perinteet ulottavat juurensa pitkän ajan päähän ja sekä itään että länteen – lappilainen keittiö onkin kiehtova yhdistelmä monelta suunnalta tulleita vaikutteita. Alueen keittiölle on tyypillistä vuodenaikojen mukana eläminen sekä luontaistalous. Vielä tänä päivänäkin lappilaisessa keittiössä näkyy se, että ruuanvalmistuksessa käytetään runsaasti lähialueelta saatavia kasvi- ja eläinkunnan tuotteita, kuten erilaisia marjoja, poronlihaa, riistalintuja, karhunlihaa ja tuoretta kalaa. Ennen vanhaan luonnon tarjoamiin antimiin hankittiin täydennystä käymällä vaihtokauppaa esimerkiksi Ruijan alueella.

Erilaiset säilöntä- ja ruuanvalmistustavat tarjoavat upeita makuelämyksiä

Lappilaisessa keittiössä on käytetty runsaasti erilaisia säilöntätapoja, kuten kuivaamista, hapattamista, suolaamista, savustamista sekä puuastioissa jäähdyttämistä. Ruuan valmistustapana esimerkiksi poronlihan savustaminen kodassa on ollut hyvin tyypillinen ja lappilaiselle keittiölle ominainen tapa valmistaa ruokaa. Vielä tänäkin päivänä on mahdollista nauttia kodassa savustamalla valmistettua poropaistia. Muita tyypillisiä ruuanvalmistustapoja ovat olleet kypsyttäminen hiilloksessa tai ruuan paistaminen vartaassa.

Millaisia herkkuja löytyy nykyaikaisen lappilaisen pöydän antimista?

Esimerkiksi hillojen kera tarjottu leipäjuusto on tunnettu herkku, jota voi odottaa löytävänsä nykyaikaisesta lappilaisen keittiön ruokapöydästä. Toisaalta, jos kaipaat eksoottisempia kokemuksia, on vielä joissakin lappilaisia perinteitä noudattavissa ravintoloissa tarjolla esimerkiksi kuivalihavelliä. Lammas, poronmakkarat, poronmaksa, suolaliha sekä erilaiset kalaruuat ovat herkkuja, jotka ovat suosittuja nykyistenkin kulinaristien keskuudessa. Nauris sekä erilaiset rohdoskasvit edustavat lappilaisten keittiöiden kasvikunnan tuotteita. Variksenmarjasta valmistettu mehu on herkullista ja saadaanpa variksenmarjoista myös herkullisia jälkiruokiakin. Hillojen ja variksenmarjojen lisäksi myös juolukat, mustikat, puolukat ja karpalot ovat oivallisia Lapin luonnon tarjoamia antimia. Uunituore ohrarieska täydentää makuelämyksen.