Lyhyt opas Lappiin

A Brief Guide to LaplandUskomattoman upeaa ja lähes koskematonta luonnon kauneutta, rauhallisia järviä, loputtomiin kantautuvia metsiä, aikaa vanhempia tuntureita, ja kaikki tämä muutettuna talven ihmemaaksi tuoreen, paksun lumikerroksen alla. Eikä pidä unohtaa, tämä on myös joulupukin koti ja ehkä yksi maagisimmista kohteista, joka valloittaa varmasti myös yrmyimmän joulun vastustajan.

Joulupukin kylän löytää Lapin pääkaupungista, eli Rovaniemeltä. Kylässä on esimerkiksi posti, jossa voi ihailla kirjeiden määrää ja tietenkin ison herran oma koti, jossa tämän syliin voi käpertyä ja kertoa joululahja toiveet. Joulupukin kylään, kuten polvellekin, on tervetulleet kaikki ikään katsomatta, eli jos lapsenmielisyyttä ja uskoa taikaan löytyy, voi jokainen löytää itsensä joulupukin vierestä. Vähän menevämmälle porukalle sopii joulupukin huvipuisto, josta löytyy erilaista viihdykettä, esimerkiksi joulupukin rekiajelu vuoristoradan muodossa.

Lappi sijaitsee arktisella piirillä, Pohjois – Suomessa. Sen uskotaan olevan joulupukin virallinen koti, missä tämä majailee 364 päivää vuodessa ja sadat perheet vierailevat talvella tuntureilla, toiveenaan tavata iloinen partaveikko ja tämän avuliaat tontut. Lappi alueena kattaa 30 prosenttia Suomen maa – alasta, mutta vain 3 % sen kansalaisista, joihin kuuluu myös kuuluisat saamelaisia. Poroja alueella puolestaan on noin 200 000 ja näitä kaitsee 6 500 poromiestä. Porotalous onkin yksi alueen tärkeimmistä elinkeinoista.

Pelkästään mahdollisuus tavata joulupukki, on monille tarpeeksi hyvä syy lähteä lomailemaan Lappiin, mutta niille, jotka haluavat lomastaan irti enemmän, on tarjolla paljon tehtävää. Lapissa voi esimerkiksi harrastaa tunturi kävelyä, koskenlaskua, vuoripyöräilyä, tai kalastusta. Loputon lumen tulo takaa laskettelukeskuksien, kuten Levin, Rukan, Saariselän, sekä Olosin tarjoavan upeat mahdollisuudet laskettelulle ja Lapin maisemista voi nauttia vaikka poro tai husky safarilla.

Toinen iso syy lähteä Lappiin, on revontulien näkeminen, luonnonilmiö jossa punaisen, valkoisen, violetin, tai vaikka kelta – vihreän eri sävyiset värit valaisevat taivaan ja tuovat yhä enemmän taikaa talven ihmemaahan.

Turismi on Lapissa huipussaan talvella ja erityisesti ennen joulua. Tämä johtuu sekä joulupukista, että siitä että samaan aikaan revontulien mahdollisuus on korkeimmillaan. On kuitenkin muistettava, että valoa on päivässä vain noin 5 tuntia ja lämpötila voi laskea alla – 30 asteen helposti. Eli rantakohdetta kaipaaville Lappi ei välttämättä ole paras kohde.