Rovaniemi on Lapin sydän

Rovaniemi is the heart of LaplandHarva suomalainenkaan tietää, että Rovaniemi on pinta-alaltaan Euroopan 15. suurin kaupunki 8016 neliömetrillään, josta suurin osa on kuitenkin tiheän metsän peitossa. Kaupunki sijaitsee strategisesti otollisella paikalla kahden suuren joen, Kemijoen ja Ounasjoen, risteyskohdassa. Tällä on ollut suuri merkitys kaupungin pitkässä ja vaiherikkaassa historiassa, sillä se on kautta aikain toiminut tärkeänä kokoontumispaikkana kauppamiehille, käsityöläisille ja tukkimiehille. Rovaniemellä on ollut asutusta jo 1100-luvulta alkaen. Rovaniemi on aina toiminut keskeisenä pysähdyspaikkana pohjoisesta etelään liikkuville matkamiehille. Myös Rovaniemellä järjestettävät tunnetut markkinat ovat houkutelleet paikalle väkeä suurin joukoin jo 1880-luvulta saakka.

Kunnaksi Rovaniemi julistettiin vuonna 1785, ja kaupungin statuksen Rovaniemi sai vuoden 1960 ensimmäisenä päivänä. Rovaniemen alue on nähnyt ja kokenut historian saatossa paljon. Kun toinen maailmansota jylläsi, joutui silloin noin 6500 asukkaan Rovaniemi lähes täysin tuhotuksi, mutta tämä ei ollut kaupungin loppu, vaan arkkitehti Alvar Aallon luotsaamana kaupunki pääsi uuteen alkuun uudelleenrakentamisen myötä. Rovaniemen kaupunkia voisi nykyisellään luonnehtia hirvensarvien muotoiseksi, joka käy ilmi etenkin ilmasta käsin tai karttaa tarkastellessa. Kaupungin merkittävimpiä rakennuksia ovat Rovaniemen kaupungintalo, kirjasto sekä Lappia-talo, jotka kaikki ovat Aallon käsialaa.

Jälleen kerran uuteen alkuun Rovaniemi pääsi hiukan yli 10 vuotta sitten vuosien 2005 ja 2006 vaihteessa, jolloin Rovaniemen kaupunki sekä Rovaniemen maalaiskunta, joka aiemmin ympäröi kaupunkia, sulautuivat yhdeksi kaupungiksi. Tämä uusi kaupunki pitää tänä päivänä sisällään yli 60 000 asukasta.

Turismi on varsinaisesti Rovaniemen alueella saanut alkunsa 1920-luvulla, jolloin alettiin kehittää napapiirin seutua. Kaupunkiin oli hiljattain pystytetty legendaarinen hotelli Pohjanhovi, ja turistivirtojen tarpeisiin vastaamaan perustettiin myös lukuisia matkamuistomyymälöitä sekä näkötorneja, joista käsin saattoi nauttia alueen kerta kaikkiaan upeista maisemista. Nykyään Rovaniemi tunnetaan niin ulkomaisten kuin kotimaistenkin turistien keskuudessa erityisesti sijainnistaan napapiirillä sekä sen tuntumassa sijaitsevaan Joulupukin kylään, jossa pääsee nauttimaan aidosta joulun tunnelmasta ja tervehtimään myös itse joulupukkia tämän kotona. Toki Rovaniemi toimii myös pysähdyspaikkana Lapin hiihtokeskuksiin suuntaaville matkailijoille. Kaupungissa itsessäänkin on hyvin paljon nähtävää ja koettavaa, ja se houkutteleekin puoleensa kymmeniätuhansia turisteja vuosittain.