Tutustu saamelaiseen elämäntyyliin

  • Utsjoki

Discover the Finnish lifestyleKun vapaa-aika on kortilla, yhä useammat ihmiset haluavat käyttää sen hiljentymiseen ja rauhoittumiseen. Ottaa aikaa ja tilaa ihan vain itselleen ja nauttia elämästä itsessään. Utsjoella sijaitseva saamelaisten kylä on tähän mainio paikka. Pohjoisen luonnon tuoksut, puhdas ilma ja kirkkaana solisevat vedet luovat kaikki uniikin tunnelman, jossa hektisinkin sielu voi löytää rauhan. Samalla Utsjoki on ainut Suomen kunnista, jossa suurin osa asukkaista on saamelaisia. Nykyajan saamelaisissa kylissä voi tutustua saamen kulttuuriin, elää, nähdä kokea ja tuntea sen, miten saamelaiset elävät nykyään. Utsjoki on se paikka, jossa perinneasuja käytetään vieläkin, erityisesti tapahtumissa ja juhlissa.

Saamelaisten värikäs kulttuuri hehkuu arktisen meren vieressä, kuiskaillen historiaansa ja kansantarinoita. Tämän parempaa paikkaa rentoutua ja tutustua luontoon ei ole.

  • Nuorgam

Nuorgam on Suomen ja samalla koko Euroopan pohjoisin kylä ja pohjoisin paikka. Ihmiset elävät vaihtokaupan, luonnon ja turismin avulla, eivätkä esimerkiksi paikalliset poronlihaa myyvät lihakaupat ole harvinainen näky. Tenojoen kuuluisin lohen kalastuspaikka Alaköngäs sijaitsee myös aivan vieressä ja vetää kalastuksen ystäviä puoleensa vuosi toisensa jälkeen.

Joki on kuuluisa muustakin syystä kuin lohesta, sillä se on yksi vanhoista liikennereiteistä. Nykyään matkailija voi käydä matkalla tällä historiallisella reitillä ja ihailla Tenojoen henkeäsalpaavia maisemia. Patikoijille paikka on paratiisi, oli kyseessä sitten omatoimimatka tai oppaan ohjaama reitti, luontoa tulee varmasti nähtyä ja uskomattomia kokemuksia koettua.

  • Karigasniemi

Saamenmaan sydämessä sijaitseva Karigasniemi on suomalaisten, saamelaisten ja norjalaisten kohtauspaikka ja samalla se tarjoaa vilkkaimman yöelämän alueella. Tämän elämäntavan juuret ovat sen kulttuurissa, heidän omissa alueissaan ja luonnon kauneuden erilaisissa käyttötarkoituksissa. Perinteinen poronkasvatus on yhä kukoistuksessaan, kuten on kalastus jokien varsille asettuneissa kylissä. Lohen kalastus on tärkeää sekä paikallisille että turismin kannalta. Tuntureilla ja laaksoilla vapaasti kulkevat porot ovat mahtava näky, jotka tuovat luonnon villeyden lähemmäs katsojaa.

Saamelaisten kulttuuriin kannattaa siis tutustua, koska se on hyvin ainutlaatuinen ja kiehtova yhteiskunta. Vanhat perinteet ovat vielä voimissaan ja opit siirtyvät vanhemmilta uudelle sukupolvelle. Täällä nähdään, mitä elämä on ytimessään.